De woning waar je elke dag in woont is ongetwijfeld goed verzekerd. De kans bestaat echter dat je er ook voor hebt gekozen om bijvoorbeeld een vakantiewoning of een recreatiewoning te kopen. In de praktijk valt het op dat dergelijke woningen vaak aanzienlijk minder goed worden verzekerd. Dat is eigenlijk een zeer spijtige zaak. Je recreatiewoning verzekeren kan er namelijk in de praktijk voor zorgen dat je gespaard kan blijven van heel wat vervelende financiële verrassingen. Voor heel wat mensen is het echter niet duidelijk welke zekerheden een dergelijke verzekering nu precies kan bieden. Geldt dat ook voor jou? Dan is het zeker interessant om de onderstaande informatie door te nemen. Deze vertelt je alles wat je moet weten over het verzekeren van jouw recreatiewoning.

Wat maakt je recreatiewoning verzekeren interessant?

Wanneer je ervoor kiest om een huis te kopen waar je zelf elke dag gebruik van gaat maken en in gaat wonen spreekt het voor zich dat je er meer dan waarschijnlijk voor zal willen kiezen om deze te laten verzekeren. Je kan er dan voor kiezen om een verzekering af te sluiten voor de zogenaamde opstal, maar het is eveneens mogelijk om de inboedel te laten verzekeren. Merkwaardig genoeg kan er in de praktijk worden vastgesteld dat een recreatiewoning verzekeren een flink stuk minder vaak gebeurt. Toch is dat zeker en vast wel degelijk erg interessant en belangrijk. Enkel en alleen wanneer je ervoor kiest om een recreatiewoning verzekering af te sluiten zal je immers tot de conclusie komen dat je de potentiële schade aan je vakantiehuis kan laten verzekeren.

Welke schadegevallen worden er allemaal gedekt?

Een recreatiewoning verzekeren betekent dat je in één klap kan rekenen op toch een niet onaanzienlijk aantal verschillende dekkingen. Je kan hierbij denken aan de volgende zaken:

  • Brandschade of schade veroorzaakt door een explosie;
  • Waterschade (althans wanneer het gaat om leidingwater);
  • Schade veroorzaakt door natuurgeweld zoals een storm;

Naast bovenstaande is het belangrijk om er rekening mee te houden dat een doorsnee vakantiehuis of recreatiewoning ook vaak langer leeg blijft staan in vergelijking met het huis waar je zelf dagelijks in woont. Ook dat risico en dan in het bijzonder het risico op inbraak kan worden gedekt. Hoe dan ook, het afsluiten van een recreatiewoningverzekering is dus altijd zeker het overwegen waard.

Hoe duur is een recreatiewoning verzekeren?

Dat er een bepaalde premie dient te worden betaald voor een recreatiewoning verzekeren spreekt voor zich. De hoogte van deze premie is echter afhankelijk van diverse factoren. In eerste instantie is er bijvoorbeeld de aard van de recreatiewoning. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen:

Het spreekt voor zich dat de waarde van de bovenstaande verschillende soorten vakantiehuizen in de praktijk aanzienlijk kan verschillen. Des te hoger de waarde is gelegen van het vastgoed in kwestie, des te hoger uiteraard ook de verzekeringspremie zal komen te liggen. Hier dien je bij een recreatiewoning verzekeren dus wel aandacht aan te besteden. Wil je gegarandeerd kunnen rekenen op de meest interessante verzekeringspremie? Vergeet dan geen vergelijking uit te voeren!